Tematik Harita Nedir?

Tematik Harita Nedir?

Günümüzde verinin değeri ve kullanımı her geçen gün artmaktadır. Farklı alanlarda elde edilen mekânsal bilgilerin görsel anlatımının önemi giderek daha önemli hale gelmiştir. İşte bu noktada tematik haritalar devreye girer. Bu yazımızda tematik haritaların ne olduğunu, özelliklerini ve türlerini inceleyecek ve detaylı bir şekilde aktaracağız.

Tematik harita, mekânsal bilgilerin seçilen konuyla ilgili olarak sınıflandırıldığı, renklendirildiği ve semboller kullanılarak gösterildiği bir harita türüdür. Veri analizinin güçlü ve anlaşılır yöntemlerinden de biri olarak kabul edilir. Örneğin bir ülke haritasında nüfus yoğunluğu, gelir düzeyi, iklim özellikleri gibi farklı konulara göre tematik haritalar oluşturulabilir.

Tematik Haritaların Özellikleri

Tematik haritalar, kendi içerisinde birden çok özelliği barındırmaktadır. Bu sebeple de birçok alanda işlevsel olarak kullanılır. Tematik haritaların başlıca özelliklerini şu şekilde sıralayabilir ve açıklayabiliriz:

  • Farklı tematik tipler kullanılabilir: Seçilen konu ve verilere bağlı olarak farklı tematik harita tipleri tercih edilerek kullanılabilmektedir.
  • Analiz imkânı: Seçilen veriler üzerinden çeşitli analizlerin yapılabilmesi mümkündür.
  • Renk ve sembol kullanımı: Veriler renkler ya da sembollerin yardımı ile analiz edilebilir.
  • Tek konu odaklı: Tematik haritalar genellikle tek bir konuyu ele alır ve konu istatistiksel olarak haritalandırılır.
  • Veri aralıkları: Kullanılacak veriye, konu amacına ve tematik tipine göre veri aralıkları tanımlanabilmektedir.
  • Tematik değişkenler: Değerler, renkler, şekiller, sıralamalar ve büyüklükler şeklinde tanımlanabilir.
  • Lejant: Haritanın okunabilmesi, anlamlandırılabilmesi için lejantı olmalıdır.

Bu nitelikler, tematik haritalar içerisinde bilinen önemli özelliklerdendir.

Tematik Harita Türleri

Tematik haritalar, kendi içerisinde farklı türlere ayrılmıştır.

  • Aralık: Sayısal değerler aralıklara bölünerek renklendirilir.
  • Çubuk Grafik: Haritada her bir veri üzerine renklendirilmiş bir çubuk grafiği eklenir.
  • Pasta Grafik: Haritada her bir veri üzerine renklendirilmiş bir pasta grafiği eklenir.
  • Büyüyen: Veri değerlerine göre sembollerin büyüklüğü değişir.
  • Nokta Yoğunluk: Haritada noktaların yoğunluğu, değerlerin büyüklüğüne göre gösterilir.
  • Bireysel: Her bir değer farklı renk ve sembolle gösterilir. Bu türde, sayısal ve karakter bilgilerden tematik harita oluşturulabilir.
  • Çift Değişkenli: İki farklı bilginin aynı anda gösterilmesini sağlayarak, objeye ait iki farklı değişkeni haritada gösterir.
  • Grid: Enterpolasyon yöntemleri kullanılarak oluşturulan tematik harita türüdür.

Bu bilgilerle beraber tematik haritalar için mekânsal bilgilerin anlaşılır ve etkili bir şekilde sunulmasını sağlayan önemli bir araçtır denilebilir. Veri analizinde kullanılan bu yöntem sayesinde karmaşık veriler bile kolayca anlaşılabilir ve yorumlanabilir hale gelmiştir. Tematik haritaların özellikleri ve türleri ile ilgili bilgi sahibi olarak veri analizlerinizi daha etkili ve anlamlı kılabilirsiniz.

Bölgesel reklam ve pazarlama yönetimi için tematik haritalar kullanan Geovision Geomarketing, dağıtım kanalına sahip işletmelere hedef kitle ile alakalı coğrafi bilgiler sağlayarak etkin bir pazarlama stratejisi sunuyor.

Geovision Group 2005 yılından beri partnerlerinin en doğru noktalarda olmasını, en uygun stratejileri uygulamasını ve bir bütün olarak satış performanslarını artırmasını sağlar. Rota Planlama Yazılımlarının sizlere sağlayacağı faydalardan siz de haberdar olun!

Paylaş:

İletişim

Aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize her zaman ulaşabilirsiniz. 

Bizi Takip Edin
Son Yazılarımız

Uzmanlarımıza Ulaşın!

İhtiyaçlarınızı dinlemek, sorularınıza cevap vermek ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için buradayız. Size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek veya daha fazla bilgi almak için lütfen iletişim formunu doldurun veya aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanın.